На подіумі: Норвегія

Автор: Олена Буравцова
За повний комплект норвезького національного костюма можна купити досить нескромне автомобіль. Свій бюнад, прикрашений складними вишивками і орнаментами, нащадки вікінгів звикли створювати виключно вручну, вкладаючи в нього багато сил і терпіння. Ні, звичайно, вони більше не носять шоломи з рогами, але величі їх національному поряд вистачає. 
Довгий час Норвегія підкорялася датському пануванню, обтяжена датсько-норвезької унії, згідно з якою на чолі нової держави стояв загальний король. З посиленням свого впливу данці вводили власні традиції, намагаючись викорінити норвезьку культуру, забороняючи навіть яскравий одяг. Нащадки Харальда Прекрасноволосого в прагненні до свободи і незалежності жадали придбати своїх народних символів, одним з яких і став національний костюм. Одежу свою, хоч і непоказні, але теплі, які забезпечують належний захист від суворих північних вітрів, працьовиті жінки намагалися всіляко прикрашати і розшивати - по тому, наскільки вміло був зшитий костюм, визначали хазяйновитість майстра. Так почалася історія знаменитого бюнада.

Існує безліч суперечок з приводу назви «бюнад», більшість з яких починають самі норвежці. Багато з них стверджують, що древній слово «búnaðr» перекладається як одяг для дому. Ще хтось вважає його нічим іншим, як нарядом, дбайливо зшитих для урочистих подій. Зустрічаються також згадки про те, що бюнад - збірна назва національних костюмів всіх областей Норвегії. За яких обставин стародавні скандинави прибиралися в нього, сперечатися не будемо, тим більше, що історія - справа тонка, і нам за неї вже не наздогнати. Краще розповімо, як виглядав цей традиційний комплект.

Жіночий національний костюм складається з блузи, прикрашеної вишивкою, жилета, розшитого золотими нитками, декількох спідниць і щільних панчіх. У зимовий варіант також додані довга шаль-накидка і рукавички. В очі відразу кидаються блискучі гудзики, застібки, брошки-сьолье, а також сережки та каблучки - всі аксесуари, як і самі одягу, зроблені вручну. Цей нудний антураж доповнюють чорні черевики «човники» на невисокому квадратному каблуці. Трохи начебто чоловічого взуття північній жінки ніби нагадує, що в жилах його власниці тече кров войовничих вікінгів.
Варіант костюма для сильної статі теж геть позбавлений прозаичности. У комплект входять штани нижче колін, вовняні гольфи - білі або з симетричним малюнком, сорочка з натурального льону, жилет з щільної тканини, доповнені безліччю гудзиків, а також верхня куртка. Весь образ статного чоловіка завершує непоказний капелюх-котелок або крислатий головний убір.
У наші дні норвежці свято шанують свої звичаї і плекають ніжну любов до національних костюмів. У більшості представниць жіночої статі в гардеробі неодмінно присутній традиційний одяг, що дісталася в спадок від бабусі і, ймовірно, буде передана наступному поколінню. Це одна з причин того, чому бюнад недешевий, адже у кожного такого комплекту - своє неповторне минуле.

На урочисті події його охоче носять не тільки модниці, але і їхні обранці. Так, 17 травня, в Національний день Норвегії, ви не зустрінете жодного корінного жителя, яка не вбрався в бюнад. Чи не цураються цього звичаю і представники сім'ї норвезьких монархів, вони з гордістю красуються в своїх національних костюмах на парадах і ходах.
За даними норвезьких дослідників, за час історії становлення країни налічувалося понад 400 видів костюма з різними варіаціями. Причому в кожній губернії, на які ділиться ця північна країна, свої особливості, що відрізняють костюм: спеціальний орнамент на тканині може розповісти про культуру області, її побут і традиції. Саме тому у норвежців не прийнято носити бюнад чужий області, хіба що один з членів сім'ї належав до іншої місцевості. Винятком є ​​те, що жінкам дозволяється забиратися в національний костюм, характерний для губернії чоловіки.
Особливу увагу в Норвегії приділяється і правильності виготовлення традиційних нарядів. Так, ще в 1947 році була заснована спеціальна «Рада з бюнадів і національного костюма Норвегії». І навіть зараз так звана «поліція бюнадів» ( «bunadspolitiet») відстежує правильність виготовлення та носіння національного одягу. Якщо рада виявить, що якась магазин продає наряд без ліцензії, це може стати приводом для судового розгляду!

З плином часу національний костюм, як і всі навколо, не уникнув інновацій. У минулі часи його декоративні елементи виплавляли з олова, зате тепер на бюнадах красуються гудзики і запонки з срібла, обробленого спеціальної оксидної плівкою, яка захищає благородний метал в його первозданному вигляді. До цього багатства аксесуарів в жіночому варіанті додалася нова деталь - проста парасолька з ручною вишивкою і вигравіруваним на ручці ім'ям господині. Серед сучасних модниць Норвегії все частіше стає популярним забиратися в спеціальний весільний бюнад. Красу наряду молода підкреслює старовинна орнаментальна корона - втілення мрії будь-якої дівчини: побути нареченою і принцесою одночасно. А ось чоловіки не звикли змінювати усталені традиції. Вони, як і раніше, можуть вибирати довгі або укорочені брюки до свого вбрання.

Всі жителі Норвегії як лютерани в 15 років повинні пройти спеціальний обряд конфірмації під час церковної служби. З нагоди такого важливого торжества батьки наряджають своїх чад в національний костюм. Наряд для підлітків - ручна робота, «інкрустована» сріблом. Коштує такий бюнад ні багато ні мало - дві-три тисячі доларів. Втім, норвежці не шкодують грошей на це: більш ніж у половини населення країни бюнад в гардеробі все ж таки присутня!






Голубитокс от диабета.Официальный сайт



https://goo.gl/YA5xO8 — АКЦИЯ! -50%



Как принимать Голубитокс? Цена препарата, где купить.



https://vk.com/golubitoks_ot_diabeta
 



5732271_zxfsx (700x400, 150Kb)



 







Что никогда не сделает русский мужчина?
Монастырский антипаразитарный чай – средство, которое помогает избавляться от ВСЕХ видов паразитов.
Домашнее мороженое, вкус советского пломбира
Квіткові долини світу
Салат "Малахитовый браслет"
Галапагосы. Остров Санта-Фе

Комментарии

  1. […] добиться популярности у парней ?На подіумі: НорвегіяЛечение болезней щитовидной железы народными […]

    ОтветитьУдалить

Отправить комментарий